Stikkord

, ,

Når man velger belysning til kjøkken tenker man mest på det praktiske elementet, men kjøkkenet er også et sosialt rom, og trenger stemningsfull belysning.

Planlegger du å pusse opp kjøkkenet ditt? Du har helt sikker tenkt over design og stil, hvilken bord plate du kunne tenke deg, hvordan gulvet skal se ut, og hvilke freshe, moderne hvitevarer som passer inn. Men har du tenkt over hvilken belysning til kjøkken du skal ha? Hvilken type lys som bringer alle de andre tingene frem til sin fulle rett når det kommer til det estetiske?

De fleste tenker over belysning til kjøkken til aller, aller sist når de skal pusse opp, og det er ikke nødvendigvis en supergod ting. Belysning til kjøkken er ikke bare en viktig del på grunn av det rent praktiske og sikkerhetsmessige aspektet, men også fordi belysning til kjøkken aller helst skal planlegges på en måte som gjør at det integreres i interiøret på en måte som fremmer det estetiske uttrykket i tillegg til å gi god belysning. Med det sagt, skal det også sies at det finnes utallige kjøkkener, og utallige måter å løse spørsmålet om belysning til kjøkken på. Det er virkelig mange gode muligheter som vil passe inn, og fremheve alle mulige forskjellige aspekter av de mange valgene innenfor interiør og design når man skal velge kjøkken.

Interiør og design er en dypt personlig affære. Belysning til kjøkken burde følge med i dette. For både designet, interiøret og belysningen skal sammen løfte helheten, og det uttrykket som man forsøker å formidle. Mange tenker kanskje ikke at belysning til kjøkken er like viktig å tenke over, som belysning til alle mulige andre rom i huset, fordi kjøkkenet er en veldig mye mer praktisk rom enn det mange av de andre rommene er. Men ikke desto mindre viktig likevel. Det er mange aspekter av belysning til kjøkken som er verdt å tenke over før man velger det endelige, og kan i hovedsak deles inn i tre kategorier: naturlig belysning, praktisk belysning, og stemningsgivende belysning.

Naturlig belysning

Naturlig belysning er det naturlige stedet å starte når man skal velge belysning til kjøkken. På hvilken måte kan man bruke naturlig lys som belysning til kjøkken, og hvordan utnytter man det naturlige dagslyset best mulig? Det er få typer belysning som er mer deilig, tilfredsstillende og livgivende enn naturlig belysning, og det å innrette kjøkkenet etter hvor, og hvor mye man kan bruke naturlig lys som belysning til kjøkken er et virkelig godt sted å begynne. Naturlig lys vil alltid være bedre arbeidslys enn kunstig lys, og det oppfordres derfor til at man bruker mest mulig naturlig lys som belysning til kjøkken i det tidsintervallet det er mulig.

Naturlig lys er også noe som påvirker oss rent humør messig, så det å for eksempel sette spisebordet på kjøkkenet i nærheten av vinduet, gjør at vi får mer naturlig lys når vi spiser frokost og våkner på en mer behagelig måte.

Praktisk belysning

Man kommer ikke helt utenom å snakke om praktisk belysning når det er snakk om belysning til kjøkken, nettopp fordi belysning til kjøkken skal kunne oppfylle noen helt spesifikke krav som henger sammen med de ulike oppgavene som skal utføres på kjøkkenet. Kjøkkenet er et arbeidsrom, der man på grunn av både praktiske ting, og sikkerhet, skal kunne ha en god, sterk belysning til kjøkken som kan fungere som arbeidslys. Dette kan være ved hjelp av spotter i taket som kan stilles inn på spesifikke områder, med sterkere pærer der hvor man bruker kjøkkenet til å jobbe med å skjære ting, eller belysning rett over arbeidsområdet. Her kan man for eksempel bygge belysningen inn i overskap, sånn at det skinner rett ned på det arealet der man arbeider, eller man kan bruke henge taklamper rett over en kjøkkenøy, eller direkte belysning ved komfyren og lignende.

Stemningsgivende belysning

For mange er kjøkkenet også et rom som brukes til bespisning, og hyggelige familieaktiviteter. Det å samles rundt frokostbordet eller middagsbordet er for mange familier det som fungerer som ankeret i deres relasjon i daglig dagen, der man alltid får samlet familien, hørt hvordan alle har det, og fått litt kvalitetstid sammen. Når man velger belysning til kjøkken er det derfor viktig at man tenker over belysning som passer til dette også. Belysning som kan dimmes ned til når man sitter og spiser sammen, og kan skrus opp når barna gjør lekser mens foreldrene lager middag sammen. Det å velge hyggelig belysning som kan gi ulike stemninger er helt avgjørende for trivselen, og hvor mye man får lyst til å bruke rommet. Et fellesrom som kjøkkenet, der man samler familien oppfordrer til en belysning til kjøkken som kan understøtte alle disse tingene.

Det er viktig å ikke undervurdere hvilken betydning belysningen har, og tilpasse , etter ikke bare praktiske gjøremål, men også velge noe som gjør at man er mer tiltrukket av å tilbringe tid med familien der. At det blir et praktisk rom, en også et familierom.

Reklame