Stikkord

,

Vi har lamper og utebelysning rundt oss i naturen uten at vi legger merke til

Ordet ”lamper” får deg est sannsynlig til å tenke på de lampene du har inne i ditt eget hjem eller hos andres hjem. Det vi fort glemmer, er at lamper brukes nesten like mye utenfor husets vegger og er like viktig her. Ordet ”utebelysning” får deg naturlig nok til å tenke på lamper utendørs, men mest sannsynlig assosieres ordet med lamper som er festet på husvegger, over inngangsdører, garasjer og ved hageporter. Men utebelysning brukes også til å lyse opp veiene våre, enten det er snakk om små gågater i sentrum eller store motorveier. Utebelysning betyr dessuten faktisk også lamper ute i naturen.

Takket være utebelysning og at vi faktisk har mulighet til sette opp lamper ute i naturen, kan vi for eksempel nyte turer gjennom parker selv etter at mørket har falt over landskapet om kvelden. En mørklagt park er ikke særlig fristende å gå inn i, men er stiene opplyst av lamper og lykter, har vi likevel muligheten for å styre kveldens lille runde gjennom byens park og trekke en litt friskere luft inn i lungene før vi går og legger oss. Utebelysning i parker er dessuten ofte pent designet og utført. Har landskapsarkitekten gjort en god jobb, vil radene med lamper gjerne være godt skjult eller dekorere stiene på en diskre måte om dagen, mens belysningen fremheve parken på en fin måte om kvelden. Noen steder vil man finne en utebelysning som minner oss om den eventyrlige lyktestolpen i fortellingen om Narnia, mens man andre steder vil finne mer moderne lamper. Et oppsett av utebelysning i en park kan bestå av klassiske, høye lyktestolper, små lamper som er nedgravd i bakken og lyser opp parken nedenfra eller spesialdesignede lykter som tjener som både belysning og kunst på samme tid. Uansett sørger disse rekkene av lamper for at vi kan vandre trygt på stiene som ellers ville vært mørklagte uten utebelysning om kvelden.

Et annet sted hvor veldig mange er takknemlige for at det finnes lamper til å lyse opp landskapet i kveldsmørket, er skibakker. Selv om vi gjerne, og oftest går på ski om dagen mens det enda er lyst, er det fint å ha muligheten til å gjøre dagen litt lengre. Det er uansett noe helt spesielt å være ute i en snøkledt skog under stjernehimmelen, enten det er for å gå på langrennsski i opptråkkede løyper eller det er for å stå på slalåm eller snowboard i en bratt bakke. Uten utebelysning og muligheten for å kunne sette opp lamper langs løypene og oppe i bakkene, ville mulighetene for å være ute og nyte vinteren ved å bruke snøens muligheter aktivt blitt veldig begrenset av dagslyset som forsvinner så tidlig i vintermørket.

Fordi vi er så heldige at vi har muligheten til å sette opp lamper ute i naturen, kan vi må mer glede av den. Vi kan gå turer i parkene, selv om vi måtte jobbe overtid og kom sent hjem. Vi kan gå på ski uten å stresse med å komme oss ut av døren en tidlig søndagsmorgen og vi kan leke oss i slalåmbakken nesten så lenge vi vil, når vi først har kommet oss dit. Utebelysning gir oss med andre ord frihet til å nyte mer, i et større tidsrom. Utover dette, er utebelysning dessuten utrolig praktisk. Tenk bare på rekkene av lamper som står langs alle de store veiene. Selv om vi selvfølgelig godt kan kjøre i mørket takket være bilens egen evne til å lyse opp veien foran oss, kan vi ved hjelp av utebelysning kjøre sikrere på veiene. Ved at det står lamper med tette mellomrom langs veiene, får vi mer lys som hjelper oss til å få en bedre oversikt over trafikken og landskapet. Med utebelysning langs veiene gjør mørket oss dessuten ikke like trøtte og vi kan kjøre lengere avstander uten å bli altfor trøtte.

Dette er bare noen eksempler, men det får oss likevel til å tenke på hvor mye vi kan takke muligheten til å ha utebelysning og lamper for. Lamper er ikke bare noe vi har kjøpt til eget bruk for å lyse opp hjemmene våre. Utebelysning og lamper er også en del av den verdenen vi lever i utenfor huset fire vegger.

Reklame